Moduuli 1 Luostarissa


Oppimistehtävät - tee osana arkityötäsi, älä stressaa


OPPIMISTEHTÄVÄ 1 PROJEKTISUUNNITELMA (LUONNOS)

Katsele omaa projektiasi maailman muutoksissa. Tee projektisuunnitelman luonnos. Sivulta Tutkinnon osa 1. löyty Projektisuunnitelman luonnoksen pohja ja ohjeistus siitä, mitä tarvitset ensimmäisessä tutkinnon osassa.

OPPIMISTEHTÄVÄ 2. PIENIÄ ASKELEITA ARJESSA - TÄMÄ ON SE OMA TEHTÄVÄ

Tee vähintään yksi näkyvä muutos työssäsi niin, että se kirjoittaa vanhuspalveluiden hyvää tarintaan. Kirjoita lyhyesti tuonne ihan alle kommenttiin ensin itsellesi antama tehtäväsi ja sitten myöhemmin tekemäsi muutos ETUSIVULLE tekstinä kuvien kanssa. Otsikoi kommentti: Pieni askel arjessa. Kommentoi muiden tehtäviä. Tee Aava Unelmaan kuvallinen juttu teostasi.

OPPIMISTEHTÄVÄ 3. KIRJATEHTÄVÄ

Mieti, millaisia ohjeita tai ajatuksen suuntia haluat kirjan perusteella antaa vanhuspalveluiden uuden tarinan kirjoittajille. Mieti myös sinua puhutteleva lainaus tai kaksi kirjasta. Kirjoita ajatuksesi Kirjatoriin. Kolme tai neljä ohjetta. Kirjatehtävää pääset tekemään ihan pian :)

HAVAINNOINTITEHTÄVÄ 1. VOISIKO TUOTA?

Katso ympäristöäsi ja havainnoi asioita, joita voisi tuoda vanhuksen arkeen. Tai voisiko? Tai miksei voisi? Tai entä jos sittenkin toisi? Kirjaa ajatuksiasi oppimispäiväkirjaasi.


Palaute, oman oppimisen reflektointi ja arviointi
 

1. Palaute. Osan päätyttyä tähän tulee linkki, jossa annat palautteen osan onnistumisesta.


Palautekysely Valamon luostarin lähipäivistä


2. Reflektointi. Pohdi omaa kehittymisprosessiasi ja oppimaasi jakson aikana. Voit myös miettiä, mitä kysymyksiä jäi vielä avoimeksi. Reflektoinnin tekeminen merkitsee, että osa on kohdaltasi valmis. Aivan loppuun on annettu yhteispalaute moduulista - mene sinne ja kirjoita kommenttiin reflektointisi. Voit jatkaa sen jälkeen keskustelua tässä, Laavu-moduulissa, kiihdyttämössä ja etusivulla. Tätä luostari-osuutta voit alkaa jättää vähemmälle.

3. Jaksosta annetaan arvio. Jakson päätyttyä saat arviosi jaksosta - se tulee kohtaan "Opintojen eteneminen". Se merkitsee, että osa on kohdaltasi valmis.

Lähipäivät 14-16. helmikuuta 2013



Valamon Kristuksen kirkastumisen luostari on Suomen ortodoksisen kirkon luostari Heinävedellä Etelä-Savossa.Valamon luostarin munkit joutuivat siirtymään sodan jaloista Laatokan Valamosta evakkoon sisä-Suomeen ja Kannonkosken kautta he päätyivät Heinäveden Papinniemelle, josta 24. heinäkuuta 1940 hankittiin luostarille entinen Saastamoinen-yhtymän tila rakennuksineen sekä 300 hehtaaria metsämaata ja 50 hehtaaria peltoa. Paikan nimeksi tuli Uusi-Valamo.
 

1. Osan tavoitteet

1. Tuotekehitystyön valmistelu kokonaisuudessaan 
2. Tuntea tuotekehitystyötä tukevat menetelmät jo hieman
3. Osata käyttää jotain/joitakin menetelmää osana palvelutuotteen kehittämisessä.
4. Saada henkilökohtaistamispaperit kuntoon.

Halutessasi voit kommentteihin kirjoittaa jotain omistaa tavoitteistasi jo ennen lähipäivää kommentteihin. Tai lähettää postia retkellä mukana olijoille.







2. Osan rakenne

Orientaatio, kolme lähipäivää, niiden välissä käytävä dialogi ja oppimistehtävät.

3. Lähipäivät


Munkki Joona

Suomessa on yksi munkkiluostari ja yksi nunnaluostari. Tällä hetkellä Valamossa on 10 munkkia. Itse olen ollut täällä nyt noin neljä vuotta. Kirkko on aina aikaisin aamulla. Aamupala klo 7.30, lounas klo 11.00. Yksi munkki toimii lukijana eli hengen ruokailua tulee samalla. Klo 16-18 on katettu päivällinen. Jumalanpalveluksia pidetään kaksi kertaa tai useammin päivässä. Viihtymisen kannalta tärkeää on, että tunnet todella sisälläsi luostarin kutsumuksen.

Kolme vuotta maksimissaan voit miettiä onko sinusta tähän elämään. Vain pieni osa jää. Useammat lähtee pois muutaman viikon tai kuukauden jälkeen. Pääsykokeita luostareihin ei ole. Ainoastaan työkyky, fyysinen ja psyykkinen terveys. Useimmiten tullaan 40-50 vuoden tietämillä. Tänne toki saa tulla 18-60 vuotiaat. Munkki ei jää eläkkeelle. Jos et jaksa tehdä enää töitä, niin voit silti rukoilla. Jos et vaadi laitoshoitoa, niin voit olla täällä loppuun asti. Töitä täällä riittää. Mutta täällä joustetaan kyllä. Toiset tekee enemmän kuin toiset. Tämä ei ole luostarisäännöiltään tiukimpia luostareita. Muutaman viikon vuodessa on vapaata. Lomaa valvot ainoastaan sinä itse. TV:tä ei ole, mutta radiot sallitaan ja muutenkin pysyy maailman menossa mukana. Urheilua ja liikuntaa saa harrastaa, miten haluaa. Luostarin johtajalta on pyydettävä lupa eli siunaus, jos poistuu vaikkapa lääkäriin Joensuuhun. Sinulle kuuluviin töihin ei tarvitse pyytää erikseen lupaa.

Silloin tällöin täällä vierailee pyhiinvaellusreissuilla muidenkin luostareiden munkkeja ja nunnia. Suuria säästöjä munkeilla ja nunnilla ei saa olla. Pientä päivärahaa saadaan joskus, jouluna ja pääsiäisenä. Vastapainoksi mikään ei maksa mitään. Luostari sitoutuu maksamaan kaikki hautaan asti. Leikkauksista kotimaan lomamatkoihin.

Bysanttilaisella illallisella


Nina, Kirsi ja Eija nauttimassa illallisesta

Päivi, Marko ja Arja bysanttilaisella illallisella 
Irmeli ja Arja valmistautumassa

Dream Team Raivaajien koko porukka

Ulkoiluretki Luostarin hautausmaalle


 












Torstaina Jaana Utti

Aavan vanhuspalveluiden uusi kertomus:

K-80-klubi. Vanhusneuvolan tilalle? Ajattelemmeko vanhuutta ollenkaan itsenäisenä onnellisena elämänvaiheena, vaan...

Kirjoitamme yhdessä tällä joukolla vanhuspalveluiden uuden kertomuksen. Vanhus itse on sen kertomuksen päähenkilö. Hän ei ole objekti - toimenpiteiden kohde, vaan hän siirtyy oman elämänsä asiantuntijaksi. Objektista ihmiseksi. Mitä henkilöstö siten? Hoitajasta valmentajaksi.

Vapaus. Naurua.

Vietävän hyvää elämää Aavassa.

Täyttä elämää loppuun asti.

Miten kehittäminen muuttuu? Miten etenemme?








Kehittämisen ja tuotekehittämisen näkökulma on muuttunut. Pitää olla valmis ajattelemaan uudella tavalla. Lineaarinen kehittäminen on muuttunut ja ollaan siirrytty sykliseen kehittämiseen. On pystyttävä muuttamaan nopeasti näkökulmaa. Ajatellaan asiakaslähtöisesti.

Lineaarisesta kehittämisestä ollaan siirrytty sykliseen kehittämiseen. Suunnitellaan yksi kierros, otetaan käyttöön, suunnitellaan sen jälkeen uusi kierros. Tai voidaan suunnitella useampi kierros yhdessä. Sitä voi toteuttaa yhdellä isolla jutulla tai useammalla pienellä. Toukokuussa tai elokuussa on jo ensimmäinen arviointikeskustelu. Tuotekehitystyö valmistellaan siis vielä tässä vaiheessa epävarmuuksien maailmassa. Mitä haluat muuttaa? Mikä on lähtötilanne? Miten analysoit, että kehittämis jutut ovat oikean suuntaisia?

Meillä on maailman parhaat vanhukset. Niistä maailman suurin osa on kallistettu makuuasentoon. Edelleen tänä päivänä. Onko syytä muuttaa asennetta? Näin on käynyt meidän hoitokulttuurilla.

Miettikään, mitä te haluatte? Hyvää elämää vanhuksille. Miettikää, missä on asiantuntijuus? - Asiakkaalla. Hän on hyvän elämän asiantuntija. Ei edes läheinen. Myös Te olette asiantuntijoita. Älkää sortuko hakemaan tietoa vanhoilla periaatteilla.

Kun mietitte, mitä alatte tekemään, niin muistakaa antaa itsellenne löysää, tilaa löytää asioita, joita ette vielä tiedä, mitä toteutatte. Malttia tuotekehitystyön kanssa. Tiedätte päämäärän, mutta ottakaa heijastuksia ympäriltänne. Antakaa itsellenne tilaa tuotekehitystyön kanssa ja hakekaa uusia ideoita kiihdyttämössä. Omalla kielellä, omilla sanoilla.

Hallinnan kulttuurista mennään vapaan virtauksen kulttuuriin. En voi tehdä tätä, koska kukaan ei ole sanonut sitä minulle. Tiedon on annettava virrata avoimesti. Jokainen on vastuussa siitä, mitä siitä tiedonvirrasta poimii. Aktiivisuus kuulla. Poimi tietoa sieltä, mistä sitä on saatavissa. Mitä enemmän tieto virtaa, niin sitä todennäköisemmin joku tarttuu siihen.

Tuotantolähtöisestä siirrytään asiakaslähtöisyyteen. Olemme erittäin tuotantolähtöisiä hoitoalalla. Puhumme yleensä henkilöstöstä asiakkaan sijaan. Ei niinkään asiakaslähtöisestä suunnitelusta. Puhumme henkilöstömitoituksesta. Emme asiakkaan hyvästä elämästä. Miten olemassa olevat resurssit käytetään mahdollisimman hyvin hyvän elämän puolesta. Miten pidän huolen siitä, että työaikani ja -panokseni tuottaa mahdollisimman paljon hyvää elämää? Miten saan läheiset mukaan? Mietitään, miten saan asiakkaat mukaan? Mennään esimerkiksi suoraan asiakkaan luokse. Ei mennä ensin tauolle ja sieltä sorvin ääreen. Mennäänkin suoraan sorvin ääreen ja välillä tauolla. Asiakaslähtöisyyteen kuuluu myös se, että asiakkaasta ei puhuta ikinä hänen selän takana. Esimerkiksi raportointitilanteessa asiakkaan pitäisi aina olla mukana. Kun puhutaan potilaasta tai asiakkaasta, niin hänen pitää itse olla läsnä.

Asiakaslähtöisyys ja kehittäminen muodostuu pienistä teoista ja omasta toiminnasta, joita pystyy viemään arkeen heti. "Paluuta entiseen ei ole ja jotain rajumpaa tulee tilalle." Tehdään näkyväksi muuttuvaa kulttuuria.

Aikaisemmin rakenteilla on ohjattu tavoitteita. Nyt rakenteellinen välinpitämättömyys. Ei mietitä hirveästi, mitä toisen pitää tehdä erilailla. Hoidetaan omaa ruutua ja toimitaan asiakkaan rinnalla. Ei välitetä organisaatiorajoista.

Yhteinen näkemys on toisenlainen ajattelun suunta.

Ylhäältä alas ajattelu. Pitäisi miettiä monisuuntaista ajattelua. Alhaalta ylös ja ylhäältä alas.

Arviointi ja päätäminen. Ei viedä toiselle päätettäväksi. Pitää uskoa, että viisaus on itsessä. Pitää uskoa, että se juttu, mitä ollaan tekemässä on oikea. Se pitää osoittaa, että siihen uskoo. Minä lupaan -periaatteella. Myykää oma työnne esimiehille ja organisaatioille, jotta ihmiset tietää, mitä teette.











Ei mietitä tuotetta tai palvelua ensiksi. Mietitään milloin tehdään? Kenelle segmentoidaan? Missä ja miten luon onnistuneen kokemuksen? Esimerkiksi ruokailuhetki. Mikä on onnistunut ruokailuhetki äidin ja tyttären kesken? Miten se tehdään? Mitä siihen sisältyy? Asiakkaan kanssa yhdessä ruokailu.










Palvelu. Mikä on hyvää palvelua asiakkaalle? Miten luodaan hyvä käyttäjäkokemus?


Kehityspanos. Tehdään paljon useita panostuksia kehittämiseen. Ei ole pakko keskittyä yhteen isoon tuotekehitystyöhön. Voit tehdä useampia samaan aikaan. Kehittää paljon pieniä asioita arjessa. Loppuvaiheessa isot ja mahdottomaltakin tuntuvat samansuuntaiset panostukset tuntuvat helpommilta.


------------------------------------------------------------------------------------------------------------

25-50-25 -ajattelu
Meidän on pystyttävä muuttamaan koko vanhuspalvelutyön maine. Minkälaisia tarinoita ja kertomuksia täältä kerrotaan? Kirjoitatte uutta vanhuspalveluiden kertomusta. Miten maailma on muuttunut ja mitä on uusi työ? Meille tulee koko ajan uusia ammatteja. Mikä tässä työssä on sellaista työnantajamaineen kannalta, että tässä työss haluaa olla maailman parhaimmat?
25% ihmisistä haluaa rikkoa rajoja ja olla seikkailijoita. He ovat muutoshaluisia.
25% ihmisistä pelkää muutosta. Pelkää omaa osaamattomuuttaan tai osaamattomuuden paljastumista. He vastustavat kaikkea.
50% ihmisistä alkaa toimimaan muutosta pelkäävien tavalla.

Meidän on annettava tilaa ja vahvistusta niille 25%, jotka haluavat rikkoa rajoja. Tällä hetkellä puhumme ja mietimme miten saamme sen vastustajien joukon tyytyväiseksi.

Minkälaista kuvaa näytämme vanhuspalvelusta? Vanhuksista ja alasta jaetaan tietynlaista kuvaa. Tarinat muuttuu ikäänkuin ihmiset eivät olisi enää kiinnostuneita. Kenen vika väärä mielikuva on? Se pitää murtaa. Työ on itsenäistä, vapaus tehdä ja vaikuttaa paljon. Mahdollisuus käyttää aktiivisesti omaa ammattitaitoa. Tässä on elementtejä, joita unelmatyössä on. Pitää miettiä ensisijaisesti sitä, miten me luodaan parhaimmalle 25% tehdä niitä hyviä asioita? Etsikää niitä ihmisiä, jotka kuuluvat parhaaseen 25%.

Teidän tehtävä on miettiä vanhuspalveluiden mainetta. Miten saadaan näkyväksi hyvät asiat?

Rakennetaan sellaisia muutoksia, mitkä on totta. Viestitään sellaisia tarinoita.

 



Ketterä menetelmä. Kiihdytysmallia ei ohjaa suunnitelma. Vaan arvot. Kehittämisen yhteinen arvomaailma, jotta kaikki pystyy etenemään yhteen suuntaan. Arvot ovat:

- Sitoutuminen yhteiseen näkemykseen. Asiakas on keskiössä. Me ei tingitä siitä. Olen sitoutunut siiheen päämäärään.Epämukavuuden tai minkään muun takia et voi tinkiä yhteisestä näkemyksestä. Voit olla vihainen, tehdä virheitä, mutta et silti luovu yhteisestä näkemyksestä.

- Rohkeus. Rohkeutta tehdä niitä pieniä ja isoja asioita, joita pitää tehdä. Kyseenalaistaa ja miettiä asioita toisella tavalla. Olet kuin joukkueen rikkuri, joka saattaa muuttaa työyhteissössäkin asioita.

- .Avoimuus. Tiedon annetaan virrata avoimesti. Kaikki tieto on kaikkien saatavilla. Sinun on pystyttävä kysymään. Sinulla itselläsi on vastuulla se oletko ymmärtänyt asian.

Kunnioitus. Ei arvostella toisia ihmisiä. Ei kävellä toisen työn yli. Yhteinen panos muodostuu yhdessä tehdyistä asioista

- Keskittyminen. Teen parhaani. Niillä resursseilla, mitä minulla on, teen parhaani.

Mietitään, mikä lopputulema on. Haastetaan kovasti. Sen jälkeen on kehittymiskierroksia, sprinttejä 3-4 viikon pituisena. Sinä aikana tehdään asioita ja viedään käytäntöön. Pidetään sprinttikokouksia, joissa on mukana ulkopuolisia sparraajia ja tehdään muistio, mitä on 3-4 viikon aikana saatu aikaan ja mitä seuraavaksi pitää tehdä.

Koko kehittämisen kokonaisuus syntyy eri osista. Syntyy toimenpiteitä, jotka ruokkii ja vahvistaa toisia toimenpiteitä. Konkreettisia asioita. Minkälainen lopputulos on?










Aavan seitsemän vuodenaikaa.

Lauantaina Mika Kortelainen - materiaali
 
Pikkumunkki ja Mika

 










































 



4. Asiantuntijana Jaana Utti, Mika Kortelainen, Ville Mäkelä ja Inkeri Liimatainen



Jaana Utti vastaa koko projektin kokonaisuudesta ja auttaa teitä Villen kanssa kaikilla mahdollisilla tavoilla, jotta saamme varmasti kirjoitettua vanhuspalveluiden hyvän tarinan. Sähköpostia Jaanalle.



Mika Kortelainen on työskennellyt palvelujen myynnin ja markkinoinnin parissa. Hän on laatinut asiakkuusstrategioita ja maastouttanut niihin liityviä toimintamalleja kymmenissä eri suuruisissa organisaatioissa. Tuotantolähtöisen organisaation muuttaminen asiakaslähtöiseksi on hänen juttunsa. Mikä työskentelee myös Laureassa yrityslabrassa ja viimeistelee väitöskirjaansa palveluinnovaatiosta. Hän on Tamorassa partneri ja innostava asiantuntija. Sähköpostia Mikalle.


Ville vastaa kehittämisohjelman sujuvuudesta ja auttaa tuotekehitystöiden etenemisessä. Postia Villelle.


71 kommenttia:

  1. Leenan kotitehtävä
    Kymppitiimipalaverit pidetään 21.2.2013 alkaen potilashuoneissa.
    Kymppitiimipalavereissa käydään läpi asiakkaiden kuulumisia ja jatkohoitoasioita. Aiemmin palaverit on pidetty suljetuin ovin osastonhoitajan kansliassa.
    Aloitan jo maanantaina puhumaan asiasta lääkärille ja hoitajille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hieno Idea! Perustele ja puske ideasi läpi, varmasti onnistuu.

      Poista
    2. Hyvä Leena..hienoa että asiakkaat pääsevät itsekin sanomaan ja kuulemaan kun omista asioista päätetään. Tsemppiä!!

      Poista
    3. Monia on mutkia matkassa,mutta pikkuhiljaa ne suoristuvat.Ideasi on todella hyvä.Kunhan kaikki oivaltavat mistä on kyse

      Poista
    4. Hieno juttu ja todellinen ketterän projektitavan mukainen tapa edetä: nopeita tekoja kirkkaan tavoitteen mukaisesti.

      Poista
  2. Kirsin kotitehtävä
    Heti maanantaina keskustelu ja palautteen vastaanotto henkilökunnalta pienen muutoksen vaikutuksesta osaston toiminnassa kohti parempaa vanhushoitoa ja yhteistyötä kotihoidon kanssa. Tämä on ensimmäinen askel kohti oman kehittämistehtäväni toteutusta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi Kirsi, jos palautetta tulee ja keskustelua syntyy, niin asiahan on silloin merkityksellinen!! ..eli jatka vaan..

      Poista
    2. Kiitos Eija....Asiahan herätti kovasti keskustelua,mutta muutos jatkuu ja kehittyy...

      Poista
    3. Hieno, rohkea eteneminen. Tällaisesta pitäisi tulla voittajafiilis. Toivottavasti tuli! Kun tuo askel on otettu, se on takana ja tilaa on taas uusille.

      Poista
  3. Ninan kotitehtävä
    Menen jokaisen asukkaan luo kylään ja kysyn kuulumiset.
    Hymyilen ja olen positiivinen koko työpäivän. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa..hymyilevä,positiivinen ihminen luo uskoa ja luottamusta

      Poista
    2. Hymy ja nauru tarttui asukkaisiin ja kuulumisia vaihdettiin.Tehtävä siis onnistunut mielestäni :) Kyllä mä aina pyrin olemaan iloinen ;)

      Poista
    3. Kirsin kommentti kivaan ja vaikuttavaan askeeleesi on raikas ja harvoin ajateltu: todellakin - se luo luottamusta. Ja luottamus luo turvallisuutta, antaa tilaa unelmille... Ja tuota sitten jatkamaan arjessa. Hieno!

      Poista
  4. Juhan kotitehtävä:
    Jätän varsinaisen työuniformun pois ja siirryn käyttämään omia vaatteita.
    Lisäksi ajatuksena olisi samalla lähtökohtaisesti mennä kylään ihmisten luo Timontaloon, eikä suorittamaan työtä Timontaloon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi Juha..nää uniformut ovatkin aivan kauheita!..mielenkiinnolla odotan kuinka työtoverisi asiaan ovat suhtautuneet:)..älä luovuta!

      Poista
    2. Meillä ainakin Linnunlaulussa asukkaat on huomanneet jos on omat vaatteet päällä eikä työpuolesta tarjoamat uniformut. On tullut hauskojakin kommentteja :)

      Poista
    3. Uskomattoman hyvä, kun uskallatte käyttää omia vaatteita. Se on näkyvä merkki muutoksesta ja siihen pystyy kanavoimaan vastarinnan tehokkaasti. Pääsette parhaimmassa tapauksessa keskusteluun vanhuusbakteerin leviämisestä :) Juhan idea tietoisesta ajattelun muutoksesta vieraana toisen kodissa olemisesta on radikaali.

      Poista
    4. Juha on tavattu itse teosta. Eli omissa vaatteissa ja hymy korvissa:)

      Poista
  5. Kirjaan asiakkaan arjesta positiivisia asoita. Haluan asiakkaalle jäävän hymyn huulille kun lähden hänen luotaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pienikin askel kohti asiakalähtöistä kirjaamista on ainutlaatuista. Olet loistavasti ajatellut tun jutun: tärkeintä ei ole arvioida sitä, mitä tehdään, vaan sitä, mitä saadaan aikaan. Kun tavoitteena on onnellinen elämä, on kotikäynnin tai muun asiakaskohtaamisen keskeinen tavoite tuo hyvän mielen aikaansaaminen. Hymyn jättäminen huulille.

      Poista
  6. Mä haluan ihmiset ihan pihalle...raporttiin käytetty aika vietetään vanhuksen kanssa ulkoillen..ja hymyssä suin!!! haasteena onkin, kuinka saada ne hoitajat sinne pihalle kans...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Asiaa!Ulkoilu kuuluu kaikille myös hoitajille...

      Poista
    2. Kyllä! Joka päivä, satoi tai paistoi. Aamucuoro vie ulos kaikki ja iltavuoro tuo sisään? Raportti ihan pihalla? Yhdessä vanhuksen kanssa eikä selän takana puhuen?

      Poista
  7. Maanantaina otan 2viikon aktivitteettikaleterin eteeni ja tutkin ja pohdiskelen, mitä siinä todella tehdään asukkaan kanssa yhdessä,mitkä asiat siinä on sellaisia mitä asukas todella tahtoo tehdä.Mikä siinä on asiakaslähtöistä ja "mikä kuhan nyt jotain diiba daabaa"Tulevaa varten herättelen hoitajien ajatuksia siitä miten he haluvat tätä työtä tehdä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri tuo Merkityksellisyys. Diibadaaban tilalle. Ajattelu, kuhan nyt jotain puuhataan on niin vanhusta vähättelevää. Hieno!

      Poista
  8. Maanantai on sen verran lähellä että on syytä aktivoitua. Markon kotitehtävä: MUSTAT JÄTESÄKIT LÄHTEE NYT(käsky kävi että pitää kirjoittaa isolla :) ). Asiakkaan poistuessa ja miksei saapuessakin on ollut törkyisää ja epäasiallistakin sulloa tavarat jätesäkkeihin. Hankin koottavia, siistejä pahvilaatikoita kyseiseen käyttöön.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. HYVÄ!.. ei ihmisen elämää voi muuttaessa jätesäkkiin pakata..

      Poista
    2. Työsta voisit pyytää Anua tekeen pysyväismääräyksen. Jätesäkkeihin laitetaan vain jätteitä. Ajatelkaa, miltä vanhuksesta ja läheisestä tuntuu?

      Poista
  9. Hienoja kotitehtäviä...
    minulla siis alkaa maanantai valmistellen sitä sairaanhoitajan vastaanoton pitämistä Linnunlaulussa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi Kirsi. minusta tää vastaanotto idea on edelleen aivan loistava!

      Poista
    2. Tää on kyllä loistava idea! Meilläkin moni asukas haluaa kontaktin hoitajaan hieman eritavalla kuin nyt...Eli siis sitten kokevat sen erityiseksi asioitten hoitamiseksi :)

      Poista
    3. Tämä on niin merkityksellinen! Kerro miten olet edennyt! Vaikka tekstinä etusivulle.

      Poista
  10. Minun kotitehtäväni alkaa huomena. Aion tästä lähtien avustaa asiakkaita ottamaan itse ruokansa linjastosta, sen sijaan että lätkäisen heille itse lautasmallin mukaisen ateria eteen välittämättä siitä onko nälkä vai ei. aion myös olla joustavampi lounas ajan suhteen, (lounas tarjolla 11-13) niin kaikkia ei tarvitse tuoda syömään klo 11 vain siksi että se on hoitajille helpompaa. Lisäksi aion puskea kanalaprojektin läpi ensi kesäksi ja aloittaa tarvittavat valmistelut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joustavuus on loistava juttu :)

      Poista
    2. Uskomattoman hyvät. Molemmat. Muista kertoa etusivulla, mitä saat aikaan!

      Poista
  11. Minun kotitehtäväni ei alkanut vielä tänään, mutta tarkoituksenani on toteuttaa asukkaiden unelmia yhdessä hoitajien kanssa ja kirjoittaa niistä tositarinaa blogiin... toivottavasti mahdollisimman pian.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tiedän, että olette edenneet. Kerrotko meille vähän etusivulla. Unelmista.

      Poista
  12. Minun tehtäväni on PE ja LA aamuna yövuoron jälkeen jättää pois PYSYVÄSTI käytännöstä aivan turhan pitkiksi muodostuneet raportit! Tärkeimmät asiat kirjaten LYHYESTI jokaiselle tiedoksi ja sitten HETI ASUKKAIDEN LUO! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Raportit usein venytettyä vetkuilua.Asiat napakasti ja sitten ihanien asukkaiden pariin. Kuulostaa niin hyvältä.Kun on asiat kirjattu ylös,mikäli kirjattavaa,voi jokainen käydä tarpeen vaatiessa lukaisemassa.Ei siihen pitkää raporttia tarvita. Olet niin oikeassa.

      Poista
    2. Loistavaa! Miten meni? Kerro kaikille etusivulla..

      Poista
    3. Hyvä Aila! Siitä se lähtee.

      Poista
  13. Minun tehtäväni on viedä kiireetöntä arkea työyhteisöön ja samalla myös vanhuksille. Hommathan on tehtävä mutta eikö asukkaita voisi ottaa mukaan jolloin yhteistä olemista ja seurustelemista tulee ihan väkisinkin. Jos itse hymyilee niin se tarttuu, aivan varmasti. Tarkoituksena on siis myös motivoida asukkaita tekemään itse,vaikka hoitajan kanssa nyt kun kaiken tekee yleensä hoitaja. Aluksi siis riittää vaikka mukana olo. Koitan siis tartuttaa vaivihkaa tätä myös muiden hoitajien työtapaan.... :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvin on alkanut :) terv. Naapuri yksikön hoitaja ;)

      Poista
    2. tuota yhdessä olemista ja tekemistä kaivataan muuallakin.Ei me kai olla suoritemaratonilla kukaan. Kivaa, että jossain se on alettu oivaltaa.Vautsi.

      Poista
    3. Tässä on nerokkuutta. Joskus arjen rytmi on hoitajilla ihan eri kuin asukkailla. Ajan ja rytmin pitää olla yhteinen, että voi olla yhteinen elämä. Kiireettömyys on hieno askel!

      Poista
  14. Minun kotitehtävä:
    Viedä positiivistä ajattelua työyhteisöni. Haluan, että asiakkaista tulee subjekteja jolloin heidän omia toiveita huomioidaan täysipainoisesti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi sitä positiivisuutta aina on jonkinverran.Haaste onkin sitten luoda sitä sinne missä se on kadoksissa.Tsemppiä.

      Poista
    2. Subjektiksi! Se on niin paljon.... Vanhus syö, vanhus menee saunaan, vanhus on pihalla, vanhus menee sairaanhoitajan vastaanotolle, vanhus harrastaa, vanhus syöttää kanoja, vanhus valmistelee ruokaa...

      Poista
  15. minun kotitehtäväni:
    kiireetön ja aktivoiva työote heti alusta pitäen. läheisen toimintakyvyn huomiointi pienissäkin asioissa, yhdessä tekeminen ja tietysti työtovereitten motivointi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Motivointi voi viedä aikaa..

      Poista
    2. Pikkuhiljaa hyvä tulee ja tuleehan se.

      Poista
    3. Motivointi voi olla joskus raskasta. Ota rennosti ja tarjoa mahdollisuuksia motivoitua. Muista iloita jokaisesta onnistumisesta.

      Poista
    4. jokainen onnistuminen o voitto kotii :) pienet notkahdukset ei ole säikkäyttänyt vaikka joskus toivos että kaikki ajattelis asiaa siltä kantilta että ovat joskus itsekkin ikäihmisii, mitä he silloin haluavat hoidoltaan? otetaanko heidän voimavarojaan ja toiveitaan huomioon?
      mehän tehdään hyvää asiaa jokaiselle tulevalle ikäihmiselle/läheisellemme kun koitetaan ajaa parannuksia nykytilanteeseen

      Poista
  16. Ja hommahan alkoi heti ke 20 helmikuuta.Päivätoimnnan Päivin ja Tuijan kanssa aloimme miettiä uusia käytäntöjä ja tapoja toimia vanhusten kanssa yhdessä. Ryhmät meni heti uusiksi ja nimiä aletaan keksimään yhdessä käyttäjien eli vanhusten aknssa. Ruokailut tuodaan ison yhteisin ruokasalin sijaan ryhmätilaan ja jokainen osallistuu omilla voimillaan ja osaamisellaan esim. pöydän kattaminen, itsenäinen leivän voiteleminen, toisen huomioiminen ruokaillessa, tehdään ruokailusta miellyttävä yhteinen hetki. Ja tietenkin innostuttiin blogin kirjoittamisesta. Ajatus jäi vielä hautumaan, mutta perästä kuuluu.Kotihoidon puolelle sitten kohta uutta ja ainutlaatuista ajatusten myllerrystä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todellista käyttäjälähtöisyyttä, ihmislähtöisyyttä. Ja todellakin hieno askel. Muistakaa, että nämä ovat ihan valtavan isoja asioita yhden ihmisen kohdalla! Kotihoidossakin jotain...

      Poista
  17. YHTEISPALAUTE TÄSTÄ JAKSOSTA
    Valamossa oli tarkoitus saada aikaan yhteinen näkemys. Oli uskomattoman hienoa nähdä työskentelynne ja erittäin vahva tahto löytää tuo yhteinen suunta. Teidän joukkoonne oli kiva liittyä ja ihan sama tapahtui nähtävästi Inkerille ja Villelle. Kaikki tuntui hyvin kirkkaalta ja oli itsekin muuttanut monessa asiassa näkemyksiä. Olen sen jälkeen pitänut kaksi Parru-päivää ja niissä aivan varmasti heijastui yhteinen matka teidän kanssa.

    Askeleenne ovat olleet rohkeita. Ette ole aikailleet. Ne ovat olleet yhteisen näkemyksen mukaisia. Olette selvästi sitoutuneita vanhusten hyvän elämän toteuttamiseen, sen tehtävät osoittavat. Kunnioitatte toisianne ja asukkaita ja olette selvästi rakentamassa uuden ajan luottamusta. Tässä keskustelussa näkyy selkeä avoimuus. Joten kyllä kaikki ne opit ovat nyt mukana.

    On mukavaa odotella Laavujaksoa. Sitä ennen tapaamme monta kertaa verkossa ja ehkä jossain kohtaa kasvokkain. Muistakaa olla stressaamatta näitä.

    Kirjoita tämän viestin kommenttiin reflektointi. Otsikoi REFLEKTOINTI ja kirjoita lyhyt teksti siitä, miten itse koet oman ja ryhmän kehittymisesi moduulin aikana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Reflektointi:
      Jaahas. Ajatus on vieläkin hieman sekava. Oloni on kuitenkin luottavainen ja varma, oikealla tiellä ollaan. Omalla positiivisella käytökselläni voin muuttaa paljon työyhteisössä. Sitkeästi eteenpäin.
      Ryhmän ajatuksia on mielenkiintoista ja kannustavaa seurata, innostus tarttuu. Opettelen tässä samalla tätä verkkomaailmaa.Kiitos kaikille.

      Poista
    2. reflektointi:

      my strenght did not come from liffting weights. My strenght came from lifting myself up when i was knocked down.
      - Bob Moore-

      polku jolle Valamon aikana astui tuntuu välillä kovin kapealta kulkea mutta kyllä se tästä levenee ja askel kevenee kunhan työtoverini huomaavat että tässä on tarkotus tehdä hyvää niin nykyhetken kun tulevaisuudenkin suhteen.
      opiskelutovereiden tuki ja kannustus on tuntunut hyvältä ja nyt itsekkin uskaltautunut lukemaan enemmän toisten kommentteja ja ajatuksia. Ryhmätyössä on voimaa ja toivon että dementiani ei uusi kun seuraavan kerran on mahdollisuus verkkotapaamiseen (viimeksi menin sopimaan hoitoneuvottelun):)

      Poista
  18. Reflektointi:
    Omassa ajatusmaailmassa käy kova myllerrys ja tahtoa panna asioita uusiksi on kova. Varmuus siitä, että on oikealla tiellä on vahvistunut.Kehitystä tapahtuu koko ajan ja uskoakseni parempaan.

    Ryhmä on upea ja kaikilla on selkeä päämäärä tuoda paljon hyvää vanhustenhoitoon. Upeaa, että kaikki puhaltavat jo näin alkuvaiheessa yhteen hiileen.Jokainen on ahkeroinut omalla sarallaan kovasti haluten saada muutosta aikaan.Tämä näkyy blogeissa ja ihmisten kanssa jutellessa kun tapaillaan.

    VastaaPoista
  19. Reflektointi:

    Olen oppinut näkemään asioita erilailla tai aivan uusin silmin, positiivisesti. Yhdessä ryhmässä työskenteleminen tuntuu rikkaudelta. Tämän myötä on päässyt jo nyt kehittämään yhdessä aivan uusia juttuja ja rikkomaan rutiineja. On saanut tutustua moniin uusiin ihmisiin sekä jo tuttuihin. Mikä onni ja rikkaus tehdä tätä yhdessä!
    Itselläni on hyvin motivoitunut ja innostunut halu kehittää, oppia ja jakaa ajatuksia ja ideioida uutta-->hyvää elämää hoitoalalle. Tuntuu jo,että kuukaudessa on jo saanut monia erilaisia asioita eteenpäin.

    Kiitos kannustuksesta,tuesta ja auttamisesta.

    VastaaPoista
  20. Reflektointi:
    No niin... Valamon jälkeen aivot positiivisessa kaaoksessa pari päivää. Innokkaana olen alkanut "julistamaan" uutta ajatus maailmaa ja meidän kaikkien yhteisiä näkemyksiä. Parasta tässä on että meidän raivaaja joukkomme on niin erilaisissa asemissa kentällä.Kukaan ei voi sanoa että "tuota ei pomot hyväksy". Kun just ne on tän kaiken takana. Ihan parasta, musta on taas kiva mennä töihin. sata rautaa tulessa koko ajan ja hyvä boogie joka hommaan.
    Kiitos koko porukalle!!!!

    VastaaPoista
  21. Reflektointi:
    Valamon jälkeen olen ollut todella innostunut kehittämään ja saanutkin paljon ideoita! On kyllä vähän jännittänyt tuoda esiin niitä työpaikalla. Raivaaja joukkomme on tukea antava ja kaikilla meillä on vahva halu muutokseen, jossa suuntana on vanhuksen hyvä arki ja elämä! Kyllä olen motivoitunut ja uskon kaiken kehittämisen ja muutoksen tarttuvan pikkuhiljaa myös työkavereihin. KIITOS kaikille raivaajille tuestanne!! :)

    VastaaPoista
  22. Reflektointi:
    Valamoon mennessä kaikki oli päässä ja repussa sekaisin. Palatessa loppukin järjestys oli hävinnyt. Kehittäminen oli itsestään selvää, mutta miten ja mistä aloittaa kun kehittämisen paikkoja on kaikkialla? Valamosta sain kuitenkin idean anarkiaan. Ja siihen tahtoon että kohtaamisia pitää saada parannettua. Erityisesti elämän viime metreillä. Jotta ne olisivat oikeata elämää, ei arvokkaan ihmisen säilyttämistä tai varastointia loppua odotellessa.

    Kaikkea hyvää on jo tapahtunut. Ihan ällistyttävän yksinkertaisia ja konkreettisia asioita. Pieniä ihmeitä -sanoisin. Olen muutoksen veturina ja tältä veturilta ei diesel lopu nyt kun juna on saatu vauhtiin.

    VastaaPoista
  23. Reflektointi:
    Orastava muutoksen henkäys on astunut Linnunlauluun Valamon jälkeen. Meillä on huikea oma sisätiimi Raivoojat, saamme vertaistukea jokapäivä...se on todella hyvä.
    Vaivihkaa vien edistysaskeleita omiin tiimeihini arjessa, on hienoa huomata kuinka esim tuo sairaanhoitajavastaanotto otettiin ihan hyvällä vastaan. Alkaa muuten huhtikuun alussa.
    Palvelulähtöisyys ja sen tuominen osaksi strategiaa on Aavan valttikortti myös henkilökunnan saatavuuden takaamisessa. Aavan työpaikoista tulee magneetteja, johon jonotetaan töihin!!Minkäs sille mahtaa kun hyvää yritetään niin priimaa pukkaa, vai miten se meni...:)

    VastaaPoista
  24. Reflektointi:
    Valamon-reissu oli fantastinen ja kohtuu kuivin jaloin siitä sitte selvisi takaisin arkeen. Jalat maassa ja pää pilvissä oli ajatuksena, kun töihin palasin. Niin hyvät fiilikset jäi koko ryhmän yhteenkuuluvuuden tunteesta ja tuesta joka tuli esimiehiltä, etten edes huomannu muutosvastarintaa.
    Valamon tuliaiset arkeen oli hyvää tsemppiä omaan tekemiseen. Omalta osalta vahvistui tunne siitä et näin tätä hommaa pitäisikin tehdä ja tältä tän pitää tuntua tekijässään. Uusia ja ehkäpä vielä tähän hetkeen villeiltä kuullostavia ideoita on pää edelleenkin täynnä ja ehkäpä tulen niitä työstämään itse ja yhdessä fantastisen Team Raivoojat-poppoon kanssa siirtäen niitä yhdessä arkeen. Muutenkin itseluottamus seistä vaikka tarvittaessa yksin sateessa asian puolesta sai mahtavan buustin tästä reissusta.

    VastaaPoista
  25. Reflektointi:
    En koskaan, siis koskaan ole ollut niin hyvässä koulutuksessa kuin Valamossa oli. Jo alusta asti meille oli luotu erinomaiset oppimisen mahdollisuudet rennossa ilmapiirissä. Kiitokset siitä kouluttajille, Valamolaisille ja erityisesti Raivaajille ja työnantajalle.

    Olin täysin hukkapiilossa, kun lähdimme Valamoon. Kaikki asiat olivat sulaa sekamelskaa. Sitten minua ravisteltiin ja huomasinkin, ettei sen kehittämisen tarvitse olla mitään suunnattoman suurta heti alkuunsa. Niillä pienillä askelilla saa suuria aikaan. Nyt, kun olenottanut tämän oman pienen ensiaskeleen en enää pelkääkään sitä vastarintaa (muistatteko kuinka pelkäsin Valamossa). Loin itselleni ennakkoasenteen vanhoista tapahtumista. Ja kuinka väärässä olinkaan.

    Tämä Raivaajien tiimiin kuuluminen on mahtavaa. Tuemme toisiamme ja vaihdamme kuulumisia edistymisestämme, kun kohtaamme. Nämä blogikertomukset ovat huikeaa luettavaa. Valtavasti on saatu aikaan parissa kuukaudessa Aavassa vain parinkymmenen ihmisen voimin. Mihin kaikkeen pystymmekään yhdessä seuraavan parin vuoden aikana. Tsemppiä kaikille.

    VastaaPoista
  26. reflektointi:
    Ennen Valamoa ja Valamon aikana oli ajatukset kovassa myllerryksessä muutamaan otteeseen. Kova piili siitä ettei tämä voi toimia mutta olen positiivisesti saanut yllättyä siitä kuinka väräsä olenkaan ollut.

    Jo heti maanantaina avasin keskustelun työtovereitten kanssa ajatuksestani aktivoida asukkaita ruokailutilanteissa. Ajatus otettiin hyvin vastaan ja lounaalla jo ensimmäistä muutosta kokeiltiin. Muutaman työtoverin suhtautuminen asiaan oli kevyesti sanottuna nihkeä mutta nyt hekin ovat ottaneet uudet ideat vastaan ja nyt meillä tapahtuu jo yhteistä suunnittelua ja miettimistä siitä mitä kaikkea voidaan kokeilla ja mikä mietitään udestaan jos ei homma toimi.

    Pienen pienin askelin, kokeilun ja erehdysten kautta olemme saaneet luotua jo jonkinlaiset asukkaiden voimavaroja tukevat käytänteet.
    Olen huomannut että asukkaat ovat mielissään kun saavat itse tehdä asioita ja päätöksiä siitä mitä haluavat.

    VastaaPoista
  27. Reflektointi:
    Valamon reissun jälkeen alkoi melkoinen ajatuksen juoksu, ideoita tulee joka päivä lisää. Töissä aloitin "kokeilun" heti hiljakseen ihan itse, työkaverit ihmettelivät puuhiani, mutta nopeasti ymmärsivät jutun juonen ja moni lähtikin ihan itsekkin mukaan hommaan kun huomasivat jutun toimivan. Annoin heti aluksi itselleni luvan myös "epäonnistua", joten se helpotti kovasti. Kun onnistumisia ja hyviä juttuja alkoi tulemaan, jatko oli ihan selvä: Näin mennään sitten aina kokoajan. Asukkaiden palaute oli nimenomaan positiivista ja hoitajatkin hyväksyivät muutoksen ja sen pysyvän tulemisen. Koko ajan mennään eteenpäin ja ennenkaikkea ryhmän tuki on ollut tärkeä, itse yksin en tähän pystyisi,yhdessä me tämän teemme :)

    Nämä meidän "pienet askeleet" ovat kuitenkin suuria juuri noiden asukkaidemme elämässä. Jatketaan tätä ilolla, riemulla ja innolla :) Kiitos isosta tuesta "Raivoojat", Lisää tätä... ;)

    VastaaPoista
  28. Reflektointi:
    Valamossa yhdessä tämän aivan mahtavan porukan kanssa sai huomata ettei ole yksin koko muuta maailmaa vastaan..:)myös muilla on tarve muuttaa vanhoja käsityksiä hoitotyöstä. Eli oikealla tiellä olemme. Hyvän loppuelämän tavoittelu on alkanut!!!
    Työpaikallani olen pikku hiljaa tehnyt "myyräntyötä", valmistellut työtovereitani muutokseen..alkaa lämmetä:)..se onkin ollut yksi oppimisen paikka minulle: hidastaa hieman, jotta toiset kerkee mukaan. Itse tekisin kaiken heti paikalla. Tästä on hyvä jatkaa...

    VastaaPoista
  29. Reflektointi:Valamo vahvisti oman ammattietiikkani oikeuden suhteessa vanhustyöhön.En olekkaan enää se "nainen jonka ympäriltä tuolit vietiin".Valamo vahvisti että olen oikealla polulla edetessäni kohti vanhustyön radikaalia muutosta.Taistellen edelleen sitä vastaan miksi vanhuksen pitäisi asua laitoksessa niin kuin sairaalassa.Vanhuspalvelut on minusta liiaksi rakenettu sairaalamallin päälle, ajattelematta mitä ikääntyneet todella tarvitsevat.Mielestäni olemme Myrskylässä päässeet tämän seitsämän vuoden aikajanalla(olen 7 vuotta työskennellyt Myrskylän vainhainkodilla)askel askeleelta eteenpäin.Nyt sitten tämän dream teamin avustuksella siitä hiotaan timantti.Lainatakseni Mahatma Gandhia -OLE SE MUUTOS, JONKA TÄSSSÄ MAAILMASSA HALUAT NÄHDÄ

    VastaaPoista
  30. Reflektointi: Valamo oli todella tiivis paketti. Siellä tuli ähkyyn, niin henkisesti siitä idea- ja tietotulvasta kuin fyysisestikin mahtavasta ruoasta.
    Parasta Valamossa oli innostuneisuden tunne, jonka aisti yhteisesti. Puitteet olivat upeat. Työskentely 12 tuntia päivässä toi tunteen, että oikeasti, nyt muutosta saadaan aikaan.
    Kotihoidon työssä toteutuu paljon asiakaslähtöisyyttä, työskentelemmehän siinä hänen omassa ympäristössään, kotona. Mutta kehitettävää on. Toivottavasti jatko on yhtä innovoivaa kuin tämä aloituksemme.

    VastaaPoista