perjantai 15. helmikuuta 2013

Vanha, vanhus, vanhuspalvelulaki

Tänään todellakin vanha Anun vanhin.
Tervehdys Raivaajat!

Tämä päivä on jännä. Oma esikoinen on tänään vanha. Lukion tokan luokan vanha. Kaunis ja rypytön, suorastaan sädehtivä. Tänään suvun vanha ja vanhin kohtaavat. Iltapäivän aikaan tanssien jälkeen. Isoäitini on 97-vuotias. Odotan kohtaamista.

Eilisestä lähiten ajatukset ovat olleet myös siellä. Millaisia kehittämishankkeita syntyy? Millaisia ajatuksia ja innovaatioita teillä kehittyy?

Talouselämä lehdessä on artikkeli otsikolla "laitos on vanhuksen kallis loukku". Kirjoittaja on professori Erkki Vauramo, viisas mies.
Artikkelissa todetaan, että vanhuksen kuntoutus pidentää elämää kotona ja lopettaa turhat laitospaikat - kaksi miljardia säästyy tällä muutoksella - ajatelkaapa. Henkilötyövuosissa mitattuna 3 900 työvuotta, jotka voidaan kohdentaa uuteen toimintaan. Artikkelissa todetaan myös, että muistisairaita hoidetaa pötkötyttämällä - kyllä vaan. Kuntoutus ja kuntouttaminen on mahtava investointi meidän vanhuksille. Siispä ei pidä liian pitkään arvioida, kannattaako kuntoutus - kannattaa se ja nyt lopetetaan pötkötyttäminen, eikös vaan.

Artikkelin innoittamana voisimme lopettaa vuodeosastot ja siirtyä Etelä-Karjalan malliin - vuodeosastot muutetaan kuntoutusyksiköiksi. Sänkyyn saa jäädä vain jos on NIIN sairas, että ei saa nousta ylös. Olisiko ideaa?

Työstän paraikaa hankehakemusta vanhuspalvelulakiin liittyen. Siihen ajattelin kytkeä myös teidän hankkeet.
Kehittämistyöstä kanssanne ammennan voimia omaan työhöni. Kehittäminen ja uusien toimintamallien etsiminen antaa voimaa  - ihanaa, että olette kehittämässä ja auttamassa minua tässä työssä!

Innostavia hetkiä tähän päivään ja huomiseen myös!
Anu


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti